Debat Competitie

 In Projecten

Voor het 6e jaar alweer hebben we samen met de Magongo Quantum Jeugdgroep de Debatcompetitie voor de bovenbouw van lagere scholen in Mombasa-Changamwe georganiseerd.  Door te debatteren stimuleer je niet alleen de Engelse spreekvaardigheid van de leerlingen, maar ook wordt hun vocabulaire groter en leren ze kritisch denken.  Er zijn 4 hoofdcomponenten belangrijk bij het leren van een taal:  luisteren, spreken, lezen en schrijven. Tijdens het hele debatproces wordt aan alle vier gewerkt.  Bovendien houden de leerlingen op Keniaanse scholen erg van wedstrijden.

Dit jaar deden de volgende scholen mee:

 1. Brightons Academy
 2. Diplomat Academy
 3. Kingdom Heritage
 4. Bridge International
 5. Royal Academy
 6. Delvers Academy
 7. Port Reitz Special
 8. Greenfield Academy
 9. Mwijabu Primary
 10. Daystar Academy

De eerste ronde vond plaats op 31 mei. Daarna waren er wedstrijden op 7 en 28 juni, 8 en 15 juli. De finale wedstrijd was op 26 juli.

Elke wedstrijd was er een andere stelling waarover gedebatteerd werd. De onderwerpen waren dit jaar:

 • het plaatsingssysteem van scholen is niet goed voor de leerlingen
 • kostscholen zijn goed voor leerlingen
 • plastic zakken moeten niet verboden moeten zijn in Kenia
 • huiswerk moet niet verboden zijn
 • kinderen mogen niet op sociale media

Uiteindelijk eindigden  Mwijabu Primary en Kingdom Heritage in de finale. Het laatste debat vond plaats op Port Reitz Special School. Alle andere deelnemende scholen hadden vertegenwoordigers gestuurd om de finalisten aan te moedigen.  Beide finalisten hadden een zeer sterk team. 

De 3 meisje die The Kingdom Heritage vertegenwoordigden hadden hun huiswerk heel goed hadden gedaan. Ze kwamen zeer zelfverzekerd over, werkten als een team en hun taalvaardigheid was uitzonderlijk goed.  De motie  ‘Het 8-4-4 systeem van onderwijs moet niet worden afgeschaft’ wisten zij zeer goed te verdedigen.  Vooral Anita maakte indruk op iedereen door haar scherpe manier van debatteren, maar met veel humor.  Het publiek hing aan haar lippen.

Mwijabu Primary – een openbare school – deed het ook heel goed. Hun team bestond uit alleen maar meisjes, opvallend. In hun presentatie hadden ze veel bewijzen om hun punten te ondersteunen, zoals krantenknipsels en ander gedrukt materiaal.

Uiteindelijk wezen de juryleden op Kingdom Heritage  aan als de winnaar van deze wedstrijd. Het was een leuk en zeer aantrekkelijk debat. Er was een mooie wisselprijs voor de winnaar, bekers voor de nummers 2 en 3 én voor de beste meisjes- en jongensspreker.  

De finalisten kregen nog een extra prijs: met het hele team een dagje uit  naar Mombasa Beach. Dat zal waarschijnlijk in september gaan gebeuren. Daar zullen dan zeker ook foto’s van worden gemaakt en gedeeld. 

Het was zeker weer een heel succesvolle competitie.  De deelnemende scholen hebben erg hun best gedaan en we zien dan ook het niveau van debatteren over de jaren heen verbeteren. Wat wel opviel is dat er naar verhouding maar weinig jongens deelnamen aan de wedstrijd.  We zullen samen met de scholen overleggen hoe we meer jongens kunnen motiveren mee te gaan debatteren.

Recommended Posts
Kenya Care