Learning For Everyone Methode op Port Reitz School

 In Projecten

Op de Port Reitz School wordt sinds maart 2018 les gegevens volgens de ‘Learning for Everyone’ methode. Deze methode is gebaseerd op het gedachtegoed van psycholoog en professor Feuerstein (1921-2014), en richt zich specifiek op mensen met een beperking of ontwikkelingsachterstand. Ontplooiingsmogelijkheden van het individu staan hierin centraal.

Volgens Feuerstein zijn leerbarrières vertrekpunten – geen plafonds die verdere ontwikkeling belemmeren. Hij stelt het belang van de ontwikkeling van denk- en leervaardigheden voorop. Zijn methode gaat ervan uit dat mensen moeten worden toegerust met vaardigheden die hen in staat stellen relevante informatie te selecteren, keuzes te maken en beargumenteren, en problemen op te lossen.

In 2017 kwamen we in contact met de familie Engels van Stichting (PIT) Personal Integration Therapy. Zij hebben de methode uitgewerkt. Aangezien meer dan de helft van de leerlingen op de  Port Reitz School een verstandelijke beperking heeft, waren wij direct geïnteresseerd deze methode te gaan introduceren.

Het klikte direct met de familie Engels en in maart hebben 4 onderwijzers én Ton en Thea een workshop gevolgd. Bovendien hebben wij per 1 mei een onderwijzeres in dienst genomen die al enkele jaren met deze methode gewerkt heeft: Monica Owito.

We zijn gestart met 26 kinderen uit klas 1, 2 en 3  en de resultaten na 2 semesters waren boven verwachting.  Van de 26 kinderen zijn 20 kinderen enorm vooruit gegaan met lezen en schrijven. Daarnaast leren ze tellen, de waarde van getallen en betalen.

In 2019 hebben we de methode ook ingevoerd voor klas 4, 5 en 6.  Ook hier zien we zeer goede resultaten.

Doel is om ‘Learning for Everyone’ op termijn ook beschikbaar te maken voor andere scholen uit de regio.

Recommended Posts